29 Μαΐου, 2015


ΒΙΒΛΙΟ-ΤΡΕΧΑΛΑ 2015 - 

Γ΄ ΤΑΞΗ (Γ΄1 & Γ΄2)
Οι εκδόσεις Ψυχογιός για 4η συνεχή χρονιά διοργάνωσαν και φέτος τον μαθητικό διαγωνισμό της «Βιβλιο-τρεχάλας Φιλαναγνωσίας», από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015, η οποία πραγματοποιήθηκε στα σχολεία με την έγκριση της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Τμήμα Γ΄ Μαθητικών θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
Τα παιδιά της Γ΄τάξης πήραν μέρος, το κάθε τμήμα ξεχωριστά όπως όριζε ο διαγωνισμός,  στα πλαίσια της ώρας  Φιλαναγνωσίας διαβάζοντας σε ομάδες πέντε επιλεγμένα βιβλία από τον εκδοτικό οίκο κατάλληλα για την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκαν, αυτή της Γ΄ Δημοτικού.
Στόχοι του προγράμματος αυτού ήταν:
·         Καλλιέργεια του πνεύματος φιλαναγνωσίας των μαθητών.
·         Συμμετοχή στις καινοτόμες δράσεις που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας.
·         Δημιουργική έκφραση των μαθητών.
·         Ενημέρωση των μαθητών για σύγχρονα κοινωνικά θέματα.
·         Γνωριμία των μαθητών με σημαντικά έργα βραβευμένων συγγραφέων.
·         Συναντήσεις των μαθητών με καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς.
·         Έμπρακτη ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Οι δραστηριότητες στις οποίες εργάστηκαν τα παιδιά ήταν:
·         Ζωγραφίστε ένα νέο εξώφυλλο.
·         Περιγράψτε και σχεδιάστε τον αγαπημένο της ήρωα.
·         Γράψτε ένα διαφορετικό τέλος για την ιστορία.
·         Γράψτε ένα ποίημα σχετικό με την ιστορία.
·         Σχεδιάστε μια σκηνή του βιβλίου σε κόμικς (με εικονογράφηση και διαλόγους).
·         Γράψτε μια μικρή περίληψη της ιστορίας.

Το διασκεδάσαμε πραγματικά και χαρήκαμε για τη συμμετοχή μας!
Καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους!!!










ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ



1.      ΕΝΑΣ ΣΠΕΣΙΑΛ ΗΡΩΑΣ
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ
Η Κατερίνα Μουρίκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Στον χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1984 με το έργο της Η ΜΙΚΡΗ ΡΙΡΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ, που τιμήθηκε με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση και το Υπουργείο Παιδείας. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της: (για πιο μικρά παιδιά) Η ΜΙΚΡΗ ΡΙΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΛΜΗΡΗ, Η ΜΑΓΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΑΣΠΑΡ, ΤΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΟΝΟΜΑ, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΙΧΟΥΔΑΝΙΑ, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΚΟΥΠΙΔΑΝΙΑ, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑΝΙΑ, ΕΝΑΣ ΣΠΕΣΙΑΛ ΗΡΩΑΣ, (για εφήβους) ΑΓΑΠΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ και ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ενώ διήγημά της περιλαμβάνεται στην ανθολογία ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ.

Λίγα λόγια για το βιβλιο
Ο Άρης και ο Διομήδης είναι δίδυμοι κι όμως τόσο διαφορετικοί. Διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά και διαφορετική συμπεριφορά, αφού ο Άρης εκφράζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, όπως όλα τα παιδιά με αυτισμό. Πώς νιώθει για τον αδελφό του ο Διομήδης; Πώς τον αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σχολείο; Και τι ρόλο θα παίξουν οι ιδιαίτερες ικανότητες του Άρη όταν ένα ατύχημα θα αναστατώσει την οικογένεια; 

Μια τρυφερή ιστορία που αποπνέει μηνύματα αμοιβαίας αποδοχής και αγάπης.

2.     ΤΡΕΛΟ ΜΟΥ ΑΜΑΞΙΔΙΟ
Λίγα λόγια για τΟΝ συγγραφέα: ΜΕΡΚΟΥΡΙΟ ΑΥΤΖΗ
Ο Μερκούριος Αυτζής γεννήθηκε στην Ξεχασμένη Ημαθίας. Σπούδασε παιδαγωγικά και θέατρο και είναι κάτοχος Μaster Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και από το 1987 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Την οχταετία 1997-2005 ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο ως εμψυχωτής στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Μάνδρας Αττικής. Από το 1994 γράφει βιβλία για παιδιά και νέους. Έχει βραβευτεί τρεις φορές από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για τα έργα του: "Το τραγούδι του κότσυφα", "Ο Σοφούλης της Βίβλιπουτ" και "Αν τα παιδιά χτίζαν το αύριο". Πήρε μέρος ως εισηγητής σε συνέδρια παιδικής λογοτεχνίας. Μετέχει ενεργά στον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελλ. Τμήμα της IBBY) από το 1998 και από το 2002 εκλέγεται σύμβουλος και έφορος στο Δ.Σ. αυτού.
Λίγα λόγια για το βιβλιο
Είμαι ο Σούζας, το αμαξίδιο της Νανάς και σας πληροφορώ πως είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό. Η Νανά είναι η έμπνευση, είναι η ζωή μου. Μαζί πετάμε από το ένα κτίριο στο άλλο! Πηδάμε από πλατεία σε πλατεία! Τσουλάμε σαν τελεφερίκ!
Και ξεπερνάμε τα εμπόδια της πόλης. Ποια εμπόδια; Μα! Θα τα βρείτε στην ιστορία αυτού του βιβλίου και ποιος ξέρει; Με τη βοήθειά σας όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. 

3.     ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΥΠΟΛΗ
Λίγα λόγια για τΗ συγγραφέα: ΠΕΓΚΥ ΦΟΥΡΚΑ
Η Πέγκυ Φούρκα άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την εικονογράφηση το 1994, ενώ παράλληλα σπούδασε σχέδιο, χρώμα και την τέχνη της αγιογραφίας. Η αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε στο παιδικό βιβλίο. Από το 1996, λοιπόν, σε συνεργασία με αξιόλογους συγγραφείς, έδωσε ζωή και κίνηση σε πολλά βιβλία για παιδιά που κυκλοφορούν από πολλούς εκδοτικούς οίκους. Έχει συνεργαστεί επίσης με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στην εικονογράφηση εκπαιδευτικών βιβλίων για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και η ίδια με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Ο γιος της, Γιώργος, πρωταγωνιστεί όχι μόνο στη ζωή της, αλλά και σε πολλά από τα βιβλία που γράφει και εικονογραφεί. Σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, και πολλούς εκδοτικούς οίκους, επισκέπτεται σχολεία σε όλη την Ελλάδα και μοιράζεται με τα παιδιά τα μυστικά της εικονογράφησης και τη χαρά της δημιουργίας.
Λίγα λόγια για το βιβλιο
Μια απλή επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη εξελίσσεται σε νέα περιπέτεια για την αγαπημένη παρέα των επτά - έξι φίλοι και ένας σκύλος για την ακρίβεια. Τα παιδιά, μέσα από ένα κρυφό πέρασμα, θα μεταφερθούν στην Καλλιτεχνούπολη! Εκεί καλούνται να ανακαλύψουν τον ατάλαντο ζωγράφο Πινέλ Ακουα(τ)ρέλ και τους διάσημους πίνακες που έκλεψε για να φτιάξει μια μαγική παλέτα, και να λύσουν γρίφους και αινίγματα. Έχουν στη διάθεση τους μόνο είκοσι τέσσερις ώρες, διαφορετικά θα χαθεί το χρώμα από όλο τον κόσμο. 

Μέσα από μια πρωτότυπη ιστορία μυστηρίου, με χιουμοριστικές πινελιές, οι μικροί μας φίλοι ανακαλύπτουν πέντε σπουδαίους ζωγράφους και μαθαίνουν για τη ζωή τους και το έργο τους.

  
4.     ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
Λίγα λόγια για τΗ συγγραφέα: ΒΟΥΛΑ ΜΑΣΤΟΡΗ
Η Βούλα Μάστορη, υποψήφια για το διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2008, υπηρετεί την παιδική λογοτεχνία από το 1974 κι έχει στο ενεργητικό της πάνω από 40 βιβλία μέχρι τώρα για παιδιά και δύο για ενήλικες ("Το παραμύθι των ψυχών" & "Γυναίκα μπονσάι"). Ανήκει στους συγγραφείς που ανανέωσαν την ελληνική θεματολογία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Τα έργα της διακρίνονται από το ρεαλιστικό στοιχείο και από μια φεμινιστική διάθεση. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2005 και με αναγραφή στο Διεθνή Τιμητικό Πίνακα IBBY. Αποσπάσματα βιβλίων της διδάσκονται στα αναγνωστικά και ανθολόγια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Λίγα λόγια για το βιβλιο
Ο Λέανδρος και ο Φαίδων, αφού δοκιμάζουν διάφορους τρόπους για να διατηρήσουν τη γιαγιά φρέσκια, αποφασίζουν να τη βάλουν στο ψυγείο! Μένει τώρα να το αποφασίσει και η γιαγιά... 

Μια τρυφερή ιστορία για την οικογένεια, που προσεγγίζει με χιούμορ και διακριτικότητα το θέμα των γηρατειών. 

5.     ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΕΛΗ
Ο Γιώργος Κ. Κατσέλης κατάγεται από στην Ασωπία Θηβών. Είναι αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Από το 1999 υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 2007 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Παιδικής Λογοτεχνίας. Είναι αποσπασμένος στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών.
Τα συγγραφικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην Παιδική Λογοτεχνία, στο Παιδικό θέατρο και στην εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη. Το 2005 κυκλοφόρησε από μεγάλη εταιρία εκπαιδευτικού λογισμικού η εκπαιδευτική εφαρμογή "Η Γλώσσα μου, παίζω και μαθαίνω, για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού". Έχει συνεργαστεί με το συγγραφέα και σκηνοθέτη Νέστορα Μάτσα για την παραγωγή μορφωτικών ταινιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης έχει ασχοληθεί με τη γλωσσική επιμέλεια βιβλίων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.


Λίγα λόγια για το βιβλιο
Πειρατές υπάρχουν πολλοί. Καλοί και κακοί, θαλασσοδαρμένοι και θαλασσοβρεγμένοι, ατζαμήδες και καταφερτζήδες, φοβεροί στην όψη και στου σπαθιού τους την κόψη, κυρίαρχοι των ωκεανών, κυνηγοί κρυμμένων θησαυρών και δεινοί σαλταδόροι καραβιών. 

Οι πειρατές της Καταστροφικής όμως είναι διαφορετικοί από τους άλλους. Αμπεμπαμπλόμ και Τουκιθεμπλόμ. Ο κόκκινος και ο πράσινος πειρατής. Κι ανάμεσά τους μια μπάλα. Ποιος απ' τους δυο θα γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και της "στρογγυλής θεάς";