11 Μαΐου, 2015

Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο


Φτάνουμε προς το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς και είναι εύλογο για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης να διακατέχονται από μια ανησυχία και αγωνία καθώς ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στο Δημοτικό σχολείο και είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα τη σχολικής τους πορείας, τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο.
Δεν είναι για κανέναν εύκολο να αφήσει ένα χώρο στον οποίο πέρασε έξι ολόκληρα χρόνια και να πάει σε κάποιον άλλο, διαφορετικό, όπου τα δεδομένα αλλάζουν. Οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, το ίδιο και οι υποχρεώσεις, το πλαίσιο διδασκαλίας και τα μαθήματα διαφοροποιούνται, η συναναστροφή με εκπαιδευτικούς και συμμαθητές μπαίνουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.
Για το λόγο αυτό, το σχολείο μας σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Ηρακλείου και το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, υλοποιήσαμε για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης το πρόγραμμα «Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο». Το ΚΕΣΥΠ μας εφοδίασε με κατάλληλο υλικό, το οποίο δούλεψαν οι εκπαιδευτικοί της ΣΤ΄ τάξης με τα παιδιά στο σχολείο.
Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους στόχους και τη δομή του προγράμματος και παρακινήθηκαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τις αγωνίες, τις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες τους, κατά τη μετάβαση τους προς το Γυμνάσιο.
Στη συνέχεια οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια του Σχολείου και τις δασκάλες των τμημάτων τους, επισκέφθηκαν το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου στο οποίο θα φοιτήσουν του χρόνου οι περισσότεροι. Η κ. Μηλιαράκη Ευαγγελία, καθηγήτρια του σχολείου και μέλη του δεκαπενταμελούς συμβουλίου υποδέχτηκαν τους μαθητές στο χώρο της Βιβλιοθήκης, ο οποίος έχει διαμορφωθεί σε χώρο ανάγνωσης και ψυχαγωγίας. Εκεί τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον κανονισμό του σχολείου, τα διδακτικά αντικείμενα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Τους μαθητές καλωσόρισε και ο Διευθυντής το σχολείου κ. Καλουδάκης Σταύρος. Τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του έδωσαν την αφίσα και το φυλλάδιο που είχαν φτιάξει με το τι τους αγχώνει και τι περιμένουν από  τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο.
Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, στις αίθουσες διδασκαλίας καθώς και σε βοηθητικές αίθουσες που χρησιμοποιεί το σχολείο για την καλύτερη κατανόηση των διδακτικών αντικειμένων, όπως αίθουσα προβολών, μουσικής, τεχνολογίας, εργαστήριο Βιολογίας, Φυσικής και Χημείας κλπ. Τέλος, δεν παρέλειψαν να κεράσουν τους μαθητές του σχολείου μας σε ένα πρόωρο καλωσόρισμα στο σχολείο.
Επιστρέφοντας στο σχολείο τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα από την επίσκεψη, είχε φύγει το άγχος και η αγωνία και όλα περιμένουν με ανυπομονησία πότε θα έρθει η στιγμή που θα φοιτήσουν στο νέο αυτό σχολείο που γνώρισαν. Ο σκοπός του προγράμματος επιτεύχθηκε απόλυτα, όπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση αναστοχασμού που ακολούθησε στο σχολείο και τις εντυπώσεις που μετέφεραν τα παιδιά στις δασκάλες τους.
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Αντωνίου Θεόδωρο, υπεύθυνο του ΚΕΣΥΠ Ηρακλείου, τον κ.  Καλουδάκη Σταύρο, Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου, την κ. Μηλιαράκη Ευαγγελία και όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου για τη συνεργασία τους μαζί μας και τη φιλοξενία μας στο σχολείο τους,  καθώς και τις εκπαιδευτικούς της Στ΄ τάξης κ. Μακρογιαννάκη Ελένη και κ. Χναράκη Μαρία που όλοι μαζί συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος.

        Η Διευθύντρια του Σχολείου
                                                              Χατζηγιαννάκη Αργυρώ