Ημερομηνία & Ώρα

ΤΑΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

27 Μαΐου, 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ ΤΑΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Κυκλοφορώ με ασφάλεια με το ποδήλατό μου» Κυκλοφοριακή Αγωγή στο Δημοτικό Σχολείο

Τη φετινή χρονιά οι μαθητές της Γ΄ τάξης ασχολήθηκαν με ένα πρόγραμμα, στα πλαίσια της Κυκλοφοριακής Αγωγής, με θέμα: «ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΜΟΥ».
Για ένα τρίμηνο συζητήσαμε στην τάξη και ερευνήσαμε μέσω των εμπειριών μας, των γνώσεων και με τη βοήθεια των βιβλίων αλλά και του διαδικτύου, τα παρακάτω:

Επιμέρους θέματα του προγράμματος
 • Οι εμπειρίες μου με το ποδήλατό μου
 • Η ιστορία του ποδηλάτου
 • Κατηγορίες ποδηλάτων
 • Συντήρηση και εξοπλισμός
 • Ποδήλατο, άσκηση και υγεία
 • Ποδήλατο και οικονομία
 • Ασφάλεια - μέτρα πρόληψης ατυχημάτων
 • Κυκλοφοριακή αγωγή
 • Το ποδήλατο μέσα από τις τέχνες
 • Το ποδήλατο στην πόλη μας
 • Ποδήλατο και περιβάλλον

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος μας:
Ø  Οργανώσαμε μια παρουσίαση στο σχολείο για τους συμμαθητές μας, όπου τους δείξαμε τη δουλειά μας και τι χρήσιμο μάθαμε για το αγαπημένο μας ποδήλατο.

πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό βιντεάκι


·        Μοιράσαμε σε όλα τα παιδιά φυλλάδια και σελιδοδείκτες με οδηγίες για τη στολή του ποδηλάτη, το δεκάλογο του « Γιατί ποδήλατο», χρήσιμα σήματα για ποδηλάτες και βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούν όταν ποδηλατούν.
·        Ακούσαμε τραγούδια που μάθαμε με θέμα το ποδήλατο.
·        Συζητήσαμε για τις εμπειρίες μας.

Ø  Παρουσιάσαμε:
·        τα μέρη του ποδηλάτου και φορέσαμε τις στολές μας,
·        τα ποιήματα που γράψαμε,
·        τις κατασκευές μας κ. ά.

Ø  Στο τέλος συμφωνήσαμε να κλείσουμε το πρόγραμμά μας με μια όμορφη ποδηλατάδα σε κεντρικό πάρκο της πόλης μας, όπου θα παρουσιάζαμε το πρόγραμμα στους γονείς μας.

Το παρακάτω βιντεάκι που θα παρακολουθήσετε, ξεκινάει με τις φωνούλες των μαθητών της Γ' τάξης στο τραγούδι "το ποδήλατο"!

πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό βιντεάκι


Ήταν μια όμορφη διαδρομή αυτή που κάναμε στους «δρόμους» του προγράμματος αυτού, που θα μας μείνει αξέχαστη!!!
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε υλικό που χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Η ιστορία του ποδηλάτου σε κινούμενα σχέδια
και…. όχι μόνο
Παρακολουθήστε την εξέλιξη του ποδηλάτου όπως την φιλοτέχνησε στο ακόλουθο βίντεο η δανέζικη εταιρεία Visual Artwork.
Η οπτική αφήγηση ξεκινάει με το λεγόμενο «dandy horse«, μια απλή κατασκευή χωρίς πετάλια που είδε το φως στις αρχές του 19ου αιώνα στη Γερμανία. Στη συνέχεια προστέθηκαν πετάλια και τιμόνι ενώ το μέγεθος των τροχών αλλάζει δραστικά: το μοντέλο του 1870 με την μικροσκοπική πίσω ρόδα (διάμετρος 30-40 εκ.) και την τεράστια μπροστινή ρόδα (1,20 με 1,30 εκ.) προσέφερε τη δυνατότητα να διανύσει κανείς μεγάλη απόσταση με κάθε γύρισμα του πεταλιού, αλλά αποσύρθηκε σύντομα γιατί ήταν επικίνδυνο και αντικαταστάθηκε με ένα ασφαλέστερο μοντέλο, πρόγονο του σύγχρονου ποδηλάτου.ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Σημαντικές οδηγίες για ποδηλάτες

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για το τι πρέπει να προσέξετε όταν ποδηλατείτε, για να μην έχετε δυσάρεστα αποτελέσματα!!!