16 Μαΐου, 2016


ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Δεν ελπίζω τίποτα
Δεν φοβάμαι τίποτα
Είμαι ελεύθερος
Λόγια βαθιά φιλοσοφημένα που βγήκαν από το στόμα ενός μεγάλου πνευματικού ανθρώπου, αξιόλογου μυθιστοριογράφου και ταξιδευτή του Νίκου Καζαντζάκη. Το απαράμιλλο ταλέντο του, το ανήσυχο πνεύμα του, τα μοναδικά του βιβλία έκαναν διεθνώς γνωστή τη συγγραφική του δράση, καθώς είναι μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες. Η εξαίρετη πένα του μας ταξιδεύει σε δρόμους μακρινούς, σε εποχές αλλοτινές όπου η αλήθεια συναντά το μύθο και το πάντρεμα είναι αξιοθαύμαστο.
Για να τιμήσουμε αυτό το μεγάλο άνθρωπο των γραμμάτων που έκανε και κάνει υπερήφανη τη γενέτειρα χώρα του διοργανώσαμε μαζί με τους μαθητές μας της Ε΄ τάξης μια επίσκεψη στο Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά το χωριό καταγωγής του, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τη συγγραφική του δράση.
Τα παιδιά παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’Ο διανοούμενος κι ο δράκος’’ βασισμένο στο έργο του Καζαντζάκη ‘’Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά’’. Εκτός από τη γνωριμία με βιβλία, επιστολές και φωτογραφίες του αξιόλογου λογοτέχνη μέρος του προγράμματος ήταν και η αναπαράσταση της πρώτης σκηνής του έργου δηλαδή της συνάντησης του συγγραφέα με τον Αλέξη Ζορμπά στο λιμάνι του Πειραιά.
Με πολύ ζήλο τα παιδιά εργάστηκαν σ΄ αυτό το θεατρικό δρώμενο και ήρθαν μέσα από το βιωματικό στάδιο σε επαφή με την μοναδική προσωπικότητα του Καζαντζάκη αποκομίζοντας πολλά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του.
Η επιστροφή στο σχολείο ήταν γεμάτη από σκέψεις και συναισθήματα γι΄ αυτή την επίσκεψη, που θα μείνει αξέχαστη σε όλους, όπως αξέχαστα και διαχρονικά είναι και τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη.
Οι δασκάλες της Ε΄ τάξης
Μιχαλάκη Ανθούλα
Μακρογιαννάκη Ελένη