11 Οκτωβρίου, 2016

Επίσκεψη στο Μουσείο “ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ”



Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, η Β΄τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε την πρώτη της εκπαιδευτική εκδρομή στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Σε μια ρώγα από σταφύλι».

Σκοπός του προγράμματος
ήταν να αντιληφθούν τα παιδιά τον κόπο και τη φροντίδα που απαιτείται για την παραγωγή σταφυλιών, να γνωρίσουν το σταφύλι και τα προϊόντα του, να κατανοήσουν τη σημασία τους για τη διατροφή μας, να βιώσουν τη χαρά και τη δημιουργικότητα μέσα από μια παραδοσιακή ασχολία (πάτημα σταφυλιών).

Στο περιβόλι του μουσείου, κάτω από τις κληματαριές, τα παιδιά ανακάλεσαν γνώσεις για το σταφύλι και τα προϊόντα του και μέσα από επιλεγμένες δραστηριότητες και παιχνίδια αντιλήφθηκαν  τον κόπο που απαιτεί η καλλιέργειά του.


Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή των αισθήσεων της όρασης, της όσφρησης, της αφής και της γεύσης αναγνώρισαν, μύρισαν και γεύτηκαν προϊόντα του αμπελιού. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια πρωτόγνωρη και αρκετά διασκεδαστική για τα παιδιά δραστηριότητα, όταν μπήκαν σε παραδοσιακό πατητήρι και έβγαλαν μούστο.

 Η μάθηση είναι αποτελεσματικότερη όταν συντελείται βιωματικά και αυτό επιτεύχθηκε μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.