31 Δεκεμβρίου, 2017

ΦΙΛΙΑ


Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Ε΄ τάξης εκπόνησαν project με θέμα τη φιλία. Οι μαθητές δούλεψαν τόσο ομαδικά όσο και ατομικά, ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Ξεκινήσαμε με ιδεοθύελλα λέξεων με βάση τη λέξη «φιλία». Οι ιδέες τους καταγράφονταν σε μεγάλο χαρτόνι το οποίο εμπλουτιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του project.
Συνεχίσαμε με φιλίες του παρελθόντος που έχουν αφήσει ιστορία. Κάθε ομάδα διάβασε, επεξεργάστηκε και στο τέλος μας παρουσίασε με θεατρικό σκετς την ιστορία που είχε αναλάβει και φυσικά μας επισήμαναν  τα μηνύματα της κάθε ιστορίας.

Έπειτα, του δόθηκαν δύο διαφορετικές σύγχρονες ιστορίες φίλων συμμαθητών, όπου κάθε ομάδα διάβασε και απάντησε στα ερωτήματα που τους δόθηκαν. Μέσα από αυτές τις ιστορίες, οι μαθητές προβληματίστηκαν και προσπάθησαν να μπουν στη θέση των ηρώων. Προσπαθήσαμε να ξεδιαλύνουμε τις διαφορές ανάμεσα στο «καρφώνω» και στο «λέω την αλήθεια» και τονίσαμε πόσο σημαντική είναι η ειλικρίνεια σε μία φιλία.

Αμέσως μετά εξηγήσαμε τη σημασία των λέξεων «αυτοκριτική», «αυτογνωσία» και «αυτοέλεγχος» και όρισε κάθε παιδί τα δικά του όρια με βάση τον εαυτό του.
Στη συνέχεια  οι μαθητές εργάστηκαν σε ομαδικές δραστηριότητες όπου έγραψαν μια συνταγή καλής φιλίας και μία αγγελία «ζητείται φίλος..». Σε ατομικό επίπεδο  δημιούργησαν μία διαφήμιση όπου «πουλούσαν» τον εαυτό τους ως καλό φίλο.


Το project ολοκληρώθηκε με το «δέντρο της φιλίας», όπου κάθε μαθητής έγραψε σε ένα φύλλο τι σημαίνει γι’ αυτόν φιλία.