07 Ιανουαρίου, 2024

"ΑΠΛΩΝΩ ΕΥΤΥΧΙΑ..."



Πολυετείς μελέτες του διάσημου Ελληνοαμερικανού Γιατρού και Κοινωνιολόγου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Yale, Νικόλα Χρηστάκη, έδειξαν ότι ανθρώπινες στάσεις, συμπεριφορές, συναισθήματα, χαρακτηριστικά όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η ευτυχία προκύπτουν μέσω μηχανισμών κοινωνικής μετάδοσης.

Σε σχέση μάλιστα με την ευτυχία ο Νικόλας Χρηστάκης έχει δηλώσει χαρακτηριστικά:

"….δεν είναι ότι η ευτυχία μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από άνθρωπο σε άνθρωπο σε άνθρωπο. Να το πω με πιο απλά λόγια, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα πράγματα που κάνεις εσύ δεν ασκούν επιρροή μόνο στους φίλους σου, αλλά και στους φίλους των φίλων των φίλων σου.»

Έχοντας και αυτό κατά νου ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας αποφάσισε  να ενταχθεί φέτος στην ομάδα σχολείων που υλοποιούν το πρόγραμμα

«Απλώνω ευτυχία - Δυναμώνω τη Φλόγα της καρδιάς».

Με σκοπό και ελπίδα να επιβεβαιώσει τα ευρήματα των μελετών του μεγάλου Ελληνοαμερικανού επιστήμονα.

Το πρόγραμμα πρακτικά εξελίσσεται σε τέσσερις φάσεις:

1.   Διαθεματικά και στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων τα παιδιά αναγνωρίζουν συναισθήματα και πραγματεύονται θεμελιώδεις αξίες και δεξιότητες της κοινωνικής ζωής: Ενσυναίσθηση και Ευαισθησία, Πολιτειότητα, Προσαρμοστικότητα, Υπευθυνότητα, Αλληλεγγύη ….

2.   Κατά την διάρκεια των διακοπών και όχι μόνο, όποια παιδιά θέλουν, θα συγκεντρώσουν χρήματα είτε αναλαμβάνοντας «δουλίτσες»  ανάλογα με την ηλικία τους (πχ. να πλύνουν τα πιάτα, να βγάλουν τα σκουπίδια, να τακτοποιήσουν /καθαρίσουν ένα χώρο κοκ) είτε αποταμιεύοντας ένα μέρος από τα «έσοδα» τους (κάλαντα, χαρτζιλίκι, καλή χέρα κοκ).

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από όλο το σχολείο έως τις 15 Ιανουαρίου θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών Με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» (https://www.floga.org.gr) με σκοπό την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των νοσούντων παιδιών.

Μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές θα υπάρχει κουμπαράς στο σχολείο για ανώνυμες και ανεξαρτήτως ποσού προσφορές.

Το «Απλώνω ευτυχία», με κάποιες παραλλαγές, έχει υλοποιηθεί και στην Κύπρο, με αποτέλεσμα την συγκέντρωση 100.000 € από 100 σχολεία.

 

3.   Ένα απόγευμα κατά την διάρκεια της Αποκριάς, θα σας καλέσουμε στο σχολείο (και ελπίζουμε να ανταποκριθείτε) για να ζωγραφίσουμε και να «απλώσουμε ευτυχία»

Πως θα απλώσουμε ευτυχία;

Σε μία παλιά άσπρη μπλούζα, παιδιά και γονείς μαζί, θα αποτυπώσουν με λόγια ή/και ζωγραφιές, πως αντιλαμβάνονται την ευτυχία, τι χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένα!

Τα έργα, τα οποία φαντάζεστε πόσο ενδιαφέροντα και όμορφα θα είναι, θα απλωθούν σε μία μεγάλη μπουγάδα στην αυλή του σχολείου, ίσως και στο κέντρο της πόλης σε συνεργασία με άλλα σχολεία προκειμένου να μεταδώσουν το μήνυμα σε κατά το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

4.   Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με την συμμετοχή όποιων παιδιών και γονιών θέλουν, στην Καρναβαλική Ομάδα του σχολείου η οποία θα πάρει μέρος στο ΚΑΣΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ με όνομα «ΑΠΛΩΝΩ ΕΥΤΥΧΙΑ» και βασικό στοιχείο της εμφάνισης την μπλούζα της ευτυχίας.

Για τις λεπτομέρειες θα σας ενημερώνουμε «καθ’ οδόν»     

 *Ο Νικόλας Χρηστάκης έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του περιοδικού TIME με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο το 2009  και στον κατάλογο του περιοδικού FOREIGN POLICE με τους κορυφαίους στοχαστές παγκοσμίως το 2010.