Ημερομηνία & Ώρα

ΤΑΞΕΙΣ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

            Φύλλο 3, Μάρτιος 2012, 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΑΣ


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΒΙΒΛΙΟΥ


Αγαπημένα μου, παιδιά, σας χαιρετώ με πολλή χαρά. Επιτέλους το τρίτο φύλλο της εφημεριδούλας μας είναι έτοιμο.
Σ’ αυτό το τεύχος θα μιλήσουμε για διάφορα, ενδιαφέροντα θέματα. Θα ασχοληθούμε με τρεις σημαντικές Παγκόσμιες Ημέρες που έρχονται κι αυτές μαζί με την άνοιξη. Την Παγκόσμια Ημέρα της ποίησης στις 21/3, του παιδικού βιβλίου στις 2/4 και του…γέλιου στις 6/5.Ξέρετε ότι, σχεδόν κάθε μέρα, γιορτάζεται μια Παγκόσμια Ημέρα για να ενημερωνόμαστε για πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε και να μην τα ξεχνάμε με την πάροδο του χρόνου.
Θα μιλήσουμε λοιπόν γι’ αυτές καθώς και για την όμορφη άνοιξη που φέτος αργεί να’ ρθει.


Και μην ξεχνάτε να κατεβείτε στην παρέλαση και να γιορτάσετε με τα παιδιά του σχολείου μας, που θα παρελάσουν, για  τη γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Σας θυμίζουμε πως τα παιδιά της Δ΄τάξης θα μας παρουσιάσουν την όμορφη γιορτή τους την Παρασκευή 23 Μαρτίου, μια που φέτος η 25η του Μάρτη πέφτει Κυριακή.
Επίσης, στις 2 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα του παιδικού βιβλίου θα έχουμε τη χαρά να επισκεφτεί το σχολείο μας η δασκάλα και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βάνα Μυρωνάκη. Μετά από πρόσκληση της βιβλιοθήκης μας, την οποία και δέχτηκε με χαρά, θα επισκεφτεί την Α΄ και την Γ΄τάξη. Θα μιλήσει με τα παιδιά για την ημέρα αυτή και θα αφηγηθεί παραδοσιακά παραμύθια στην Α΄τάξη ενώ στην Γ’ τάξη θα διαβάσει ένα από τα βιβλία της, «Το κουβαράκι που ήθελε ν’ αγαπάει» και θα παίξει με τα παιδιά ένα δημιουργικό παιχνίδι.
Σας εύχομαι καλή ανάγνωση και καλή διασκέδαση.
Με αγάπη
Ο Μπαρμπα-Βιβλίος

 
«ΘΑ’ ΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΑΝΟΙΞΗ…….»

Παιδιά το ξέρετε πως η άνοιξη επίσημα έρχεται στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας; Την ημέρα αυτή η διάρκεια της μέρας και της νύχτας είναι ίσες, γι’ αυτό τη λέμε και ισημερία.
Η γη βρίσκεται δύο φορές το χρόνο σε τέτοια τη θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό. Η δεύτερη είναι η φθινοπωρινή ισημερία που γίνεται στις 21 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη μέρα που μπαίνει η άνοιξη ορίστηκε, με πρωτοβουλία της UNESCO,να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η UNESCO μ’ αυτόν τον τρόπο θέλησε να προωθήσει την τέχνη της ποίησης, μιας από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης. Θυμάστε τον Όμηρο, τον αρχαίο επικό ποιητή μας που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο; Ο Μπαρμπα-Βιβλίος σας αφιερώνει με αγάπη ένα από τα ποιήματά του.

    Μ’ ένα βιβλίο μπορώ


Μ’ ένα βιβλίο μπορώ
όνειρα να φτιάχνω,
να τα κυνηγώ.
Πηγαίνω ταξίδια,
τον κόσμο γυρνώ
μ’ ένα βιβλίο που’χω εγώ συνταξιδιώτη κι οδηγό.

Μ’ ένα βιβλίο μπορώ
ό,τι ποθήσω να το’χω εδώ, αστέρια, κομήτες, τεράστιες μύτες,
φιλίες, αγάπες,
ταξίδια στους χάρτες.
Μ’ ένα βιβλίο μπορώ
τον κόσμο όλο να έχω εδώ.

Μ’ ένα βιβλίο μπορώ
τις μυρωδιές της γης να κρατώ,
τους χειμώνες, τα καλοκαίρια κι όλα τα χρώματα μέσα στα χέρια.
Μ’ ένα βιβλίο θα γίνω εγώ ό,τι στη ζωή αυτή δεν μπορώ.2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μια και μιλάμε για το βιβλίο είναι ευκαιρία εδώ να πούμε πως η IBBY, η Διεθνής Οργάνωση βιβλίων για τη Νεότητα, καθιέρωσε τη 2α Απριλίου (μέρα γέννησης του φημισμένου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2/4/1805) Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγάλων για το παιδικό βιβλίο.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ
Ας μάθουμε τώρα λίγα πράγματα γι’ αυτόν τον παραμυθά που μας έχει ταξιδέψει σε τόπους μαγικούς.
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2  Απριλίου 1805  στο Οντένσε,  μια μικρή πόλη της Δανίας,  που βρίσκεται κοντά στην Κοπεγχάγη.  Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή.  Ο πατέρας του ήταν παπουτσής και η μητέρα του πλύστρα.  Ο πατέρας του πέθανε πολύ νέος, όταν ο Χανς ήταν 11 χρονών. Έτσι ο μικρός Χανς,  για να βοηθήσει τη μητέρα του αναγκάστηκε να δουλέψει στην αρχή σ’  ένα καπνοπωλείο και στη συνέχεια σ’  ένα ραφτάδικο.  Καμία από αυτές τις δουλειές δεν τον ικανοποίησε όμως. Ο ίδιος αγαπούσε το διάβασμα,  την
ποίηση,  το θέατρο και τα ταξίδια.  Έτσι το 1819,  σε ηλικία δεκατεσσάρων
χρονών,  έφτασε στην Κοπεγχάγη με σκοπό να γίνει ηθοποιός.  Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή Θεάτρου, αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος,
που δεν τον δέχτηκαν.  Αποφάσισε να σπουδάσει μουσική,  αλλά αρρώστησε
ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το
ταλέντο της ποίησης.
Το 1828  κατάφερε να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης για να
σπουδάσει φιλολογία και ένα χρόνο αργότερα δημοσιεύει το πρώτο του έργο. Γράφει μυθιστορήματα και θεατρικά έργα που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και ο ίδιος γίνεται δεκτός στην ανώτερη κοινωνική τάξη της εποχής.
Το 1835  δημοσίευσε τα πρώτα του παραμύθια με τίτλο «Παραμύθια για
παιδιά». Οι ήρωες των παραμυθιών του ήταν φτωχοί και αδικημένοι άνθρωποι με
πλούσια ψυχικά χαρίσματα και παρουσίαζε τη ζωή τους με ρεαλιστικό τρόπο, γεμάτο χιούμορ και δράση.
Μερικά από τα πιο γνωστά παραμύθια του ήταν:

  • Το ασχημόπαπο
  • Η πριγκίπισσα και το ρεβίθι
  • Η μικρή γοργόνα
  • Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
  • Η Τοσοδούλα
  • Τα ρούχα του βασιλιά
  • Ο μολυβένιος στρατιώτης
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν πέθανε στις 4 Αυγούστου του 1875 στην Κοπεγχάγη.


Η ΒΑΝΑ ΜΥΡΩΝΑΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Όπως σας είπαμε στο εισαγωγικό μας σημείωμα, στις 2 του Απρίλη θα έρθει στο σχολείο μας η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Βάνα Μυρωνάκη, για μια επαφή με τα παιδιά της Α΄και της Γ΄τάξης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δέχτηκε την πρότασή μας και σας παρουσιάζουμε ένα μικρό βιογραφικό της.


Η  Βάνα Μυρωνάκη κατάγεται από τη Μαθιά Πεδιάδος. Είναι παιδαγωγός κι εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού. Έχει αποφοιτήσει από το Θεατρικό Εργαστήρι Ηρακλείου, που είναι παράρτημα του Θεάτρου Ημέρας με υπεύθυνο τον κύριο Λάκη Κουρετζή. Το πρώτο της βιβλίο εικονογραφήθηκε από τα παιδιά του 53ου  και 54ου Δημ. Σχ. Ηρακλείου στα πλαίσια της δημιουργικής απασχόλησης. Το 2ο βιβλίο της εκδόθηκε το 2002 με τίτλο «Το κουβαράκι που ήθελε ν’ αγαπάει» από τις εκδόσεις Άγκυρα.6 Μαΐου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΓΕΛΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να γιορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του γιατρού Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις χώρες της Ευρώπης και έκτοτε γιορτάζεται την 1η Κυριακή κάθε Μάη.
Μια τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει πορεία ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο με δραστηριότητες γέλιου.

ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Να μερικά ανέκδοτα για να γελάσουμε λίγο.

-       Πες μου ένα όνομα από ωμέγα.
-       Ωμέγας Αλέξανδρος!!!


-       Ποιο είναι το πιο δύσκολο μουσικό όργανο;
-       Η φλογέρα, γιατί παράλληλα πρέπει να προσέχεις και τα πρόβατα που βόσκουν.


-       Πώς λέγονται δύο ίδια κουνούπια;
-       Κουνουπ-ίδια.

ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ

Και τώρα, ας παίξουμε. Λύστε την ακροστιχίδα του γέλιου!!!


Γ _ _ _ _ _
Ε _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Λ _ _ _ _ _ _  
Ι _ _ _ _ _ _ _
Ο _ _ _ _ _

1. Τι κάνουμε όταν ακούμε ένα ανέκδοτο;

2. Όταν γελάμε, τι νιώθουμε;

3. Τι είναι ένα όμορφο χαμόγελο;

4.Λέγεται και ερυθρόδερμος.

5.Λέγεται αλλιώς η κότα.


Λύσε τώρα την ακροστιχίδα του ανέκδοτου!!!

Α _ _ _ _ _
Ν _ _ _ _
Ε _ _ _ _ _
Κ _ _ _ _ _ _ _
Δ _ _ _ _ _ _ _ _
Ο _ _ _ _ _ _
Τ _ _ _ _ _
Ο _ _ _ _ _


1.Το ανέκδοτο είναι πολύ………………….!

2.Η Χιονάτη κι οι εφτά …………………………..!  

3.Το όνομα της αγαπημένης πατρίδας μας.

4.Αυτό χτυπά σε κάθε διάλειμμα.

5.Το φοράμε στο χέρι.

6.Άλλοτε είναι συννεφιασμένος κι άλλοτε φωτεινός.

7.Την κόβουμε στα γενέθλιά μας.

8.Στον ύπνο μας βλέπουμε πολλά.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως πολλά παιδιά του διαγωνισμού μας έχουν διαβάσει παραπάνω από τα μισά βιβλία από τα 41 που πρέπει να διαβάσουν μέχρι τη λήξη της σχολικής μας χρονιάς.
Επειδή όμως κάποια αγωνιούν αν θα τα καταφέρουν στο διάστημα που μας έμεινε, σας ανακοινώνουμε πως μπορούν (μόνο αυτά που είναι γραμμένα στο διαγωνισμό) να δανείζονται μέχρι δύο βιβλία τη φορά. ‘Ετσι σίγουρα θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Υπάρχουν κάποια παιδιά που έχουν δανειστεί βιβλία και καθυστερούν να τα επιστρέψουν πάρα πολύ! Παρακαλούμε να είστε συνεπείς στις επιστροφές σας και να μην κρατάτε πολύ καιρό τα βιβλία στο σπίτι, γιατί:
1.    Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν και στην περίπτωση αυτή είστε υποχρεωμένοι να τα αντικαταστήσετε.
2.    Δεν είναι σωστό να στερείτε ένα βιβλίο από κάποιους συμμαθητές σας, που ενδιαφέρονται να το διαβάσουν και δεν το βρίσκουν στα ράφια της βιβλιοθήκης.
3.    Η έγκαιρη επιστροφή του βιβλίου διευκολύνει τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και σας κάνει πιο υπεύθυνους.


Μέχρι την επόμενη φορά γεια χαρά, παιδιά!!!