06 Ιουνίου, 2014

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΩΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Την Πέμπτη 22 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά η ημερήσια εκδρομή του σχολείου μας με τη συμμετοχή μαθητών από όλες τις τάξεις. Ο προορισμός μας φέτος ήταν η περιοχή γύρω από το Ρέθυμνο.
Το πρωί συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο και μόλις έφθασαν τα λεωφορεία που θα μας μετέφεραν, επιβιβαστήκαμε σε αυτά και ακολουθήσαμε την εθνική οδό Ηρακλείου-Χανίων. Ο καιρός ήταν πολύ ωραίος και ευνοούσε την υλοποίηση της εκδρομής.
Πρώτος σταθμός μας ήταν το Χρωμοναστήρι, ένας παραδοσιακός οικισμός λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου. Στον οικισμό συναντά κανείς πολλά κτίσματα με βενετσιάνικα αρχιτεκτονικά στοιχεία διάσπαρτα σε όλο το χωριό.
Σε ένα από τα πιο όμορφα τέτοια χτίσματα, τη Βίλα Κλώντιο στεγάζεται σήμερα το Πολεμικό Μουσείο, που λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου μας ξενάγησαν στις αίθουσες που φιλοξενούν πλήθος εκθεμάτων – στρατιωτικές στολές, όπλα διαφόρων εποχών, παράσημα, μακέτες και στολές του Ελληνικού Στρατού, αίθουσες κειμηλίων όλων των ιστορικών περιόδων από το 1821 και μετά και εκθέματα που αφορούν τη μάχη της Κρήτης. Αυτό που εντυπωσίασε κυρίως τους μαθητές ήταν τα ελικόπτερα και τα άρματα μάχης που υπάρχουν στην είσοδο του Μουσείου και χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Προχωρώντας στην κεντρική πλατεία του χωριού μας δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούμε ένα παλιό ελαιοτριβείο, τον ελαιόμυλο του Πρινάρη, ανακαινισμένο, με όλο τον παλιό του εξοπλισμό, που μπορεί να δουλέψει και σήμερα. Το ελαιοτριβείο λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης για τον Πολιτισμό της ελιάς, του λαδιού και των Μύλων. Σε μια δεύτερη αίθουσα υπάρχει όλος ο εξοπλισμός ενός χωριάτικου σπιτιού των μέσων του περασμένου αιώνα, όταν τα σπίτια ήταν μονόχωρα, δηλαδή, όλες οι δραστηριότητες, γίνονταν μέσα σε ένα και μοναδικό χώρο.
Αφού ξεκουραστήκαμε για λίγο στην πολύ όμορφη πλατεία ξεκινήσαμε για τον επόμενο σταθμό της εκδρομής μας.
Ήταν ήδη μεσημέρι όταν φτάσαμε στο Κέντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο. Ο υπεύθυνος του Κέντρου και οι εκπαιδευτές μας υποδέχτηκαν και οδήγησαν τα παιδιά στο χώρο του γηπέδου. Εκεί τους έδωσαν πληροφορίες για το Κέντρο, τους χώρους που περιλαμβάνει, χώρισαν τα παιδιά σε ομάδες και κάθε εκπαιδευτής ανέλαβε να οδηγήσει την ομάδα του σε όλους τους χώρους του Κέντρου εναλλάξ.
Έτσι, τα παιδιά παρακολούθησαν και συμμετείχαν  σε μια σειρά από ευχάριστες αθλητικές δραστηριότητες και αθλήματα όπως: ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τοξοβολία, ποδηλασία βουνού, πιγκ πογκ, τραμπολίνο, πύργος της περιπέτειας, ενώ επισκέφθηκαν και περιβαλλοντικό πάρκο – βιότοπο που υπήρχε στο χώρο. Τους δόθηκε έτσι η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση και το περιβάλλον, να παίξουν και να αθληθούν, να ασχοληθούν με δραστηριότητες που δεν τους δίνεται καθημερινά η δυνατότητα να κάνουν.
Όταν αργά το απόγευμα αποχωρήσαμε από το χώρο όλα τα παιδιά ήταν κουρασμένα μεν, αλλά χαρούμενα και ενθουσιασμένα από την όμορφη ημέρα που πέρασαν. Το ίδιο ευχαριστημένοι ήμασταν και εμείς οι εκπαιδευτικοί που η εκδρομή μας κύλησε όμορφα, χωρίς απρόοπτα και δυσάρεστα γεγονότα.

Ευχόμαστε να είμαστε και του χρόνου καλά και να έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε και πάλι μια ωραία εκδρομή.